Plan uw intake

Droge ogen syndroom

Droge ogen syndroom

Droge ogen syndroom is een van de meest voorkomende oogziekten die er is. Deze ziekte komt tot stand doordat de ogen niet genoeg traanvocht aanmaken of tranen snel verdwijnen. Traanvocht is erg belangrijk om het oog vochtig te houden, bij een goed werkend oog wordt bij elke knipverslag de traanvocht met een dunne laag gelijkmatig over het oog verdeeld. Deze dunne laag wordt de traanfilm genoemd en is er om het oog te beschermen. Bij iemand met het droge ogen syndroom werkt de traanvocht niet goed, waardoor het oog niet goed beschermt kan worden.

Symptomen

Klachten die vaak voorkomen met iemand van het droge ogen syndroom zijn rode en geïrriteerde ogen. Daarbij kan het ook voelen alsof er zand of stof in het oog zit. Als gevolg van de irritatie maakt de traanklier tranen aan. Dit zijn echter tranen van minder goede kwaliteit. Hierdoor blijven ze niet goed op het oog zitten wat kan resulteren in wazig zicht.

Oorzaken van droge ogen syndroom

Droge ogen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Hieronder zijn enkele oorzaken opgesomd:

  • Een verminderde afscheiding van vocht door de traanklieren.
  • Weinig knipperen met je ogen zorgt ervoor dat de ogen niet vaak genoeg bevochtigd worden. Bij langdurig naar een scherm kijken of bij een boek lezen is dit vaak het geval.
  • Slechte kwaliteit van het traanvocht waardoor het sneller kan verdampen. 
  • Er kan een verminderde productie van traanvocht zijn vanwege bepaalde aandoeningen: sarcoïdoseschildklierziektehet syndroom van Sjögren
  • Veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen ook droge ogen veroorzaken, bijvoorbeeld bij vrouwen in de overgang, maar ook de anticonceptiepil.
  • Onregelmatigheden van het hoornvlies waardoor het oog niet overal de juiste laag vocht heeft.
  • Gebruik van bepaalde medicijnen kan invloed  hebben op het traanvocht. 

De droge ogen specialist

Last van droge ogen en benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder en zorgen voor een passende oplossing.

Lees hier of u in aanmerking komt voor onze behandelingen