Waar komt droge ogen vandaan?
Wat is de oorzaak van uw droge ogen? Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. De vier hoofdoorzaken van droge ogen zijn onder andere:
- een verminderde productie van tranen,
- verstoppingen in de traanbuis,
- een verlaagde viscositeit,
- andere afwijkingen in de meibomklieren.
Wilt u weten wat de oorzaak is van uw klachten? Plan dan een intake.
Hoe kunnen irritaties aan de ogen ontstaan?
Een afwijking of disfunctionaliteit van de meibomklieren kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld:
- Uw leeftijd, dit komt namelijk vaker voor bij mensen boven de 40
- Medicatie, zoals voor de behandeling van acne, hormoon therapie, antidepressiva, antihistaminica
- Tijdens hormoonschommelingen, zwangerschap of menopauze
- Te lang dragen van contactlenzen
- Immuunsysteemaandoeningen, zoals acne, rosacea, psoriasis, artritis en Sjögren.
- Ontstekingen binnen uw oog (bijvoorbeeld aan de meibomklieren)
Hoe werkt de meibomklier?
Graag leggen we dit uit door dieper in te gaan op de oorzaak. Een traanfilm, welke de ogen bevochtigd, bestaat uit meerdere lagen. Namelijk uit een slijmlaag (de muscus laag), welke is geproduceerd door de epitheel laag (bovenste laag van de cornea). De waterige laag welke is geproduceerd door de traanklier en de bovenste laag de lipide laag (olie laag) welke is geproduceerd door de meibom klieren. Samen zorgen deze lagen voor de een stabiele traan over het oogoppervlak. De eerste laag vanaf de cornea gezien is de slijmlaag de functie van deze laag is hechting van de traan aan de cornea. De waterige laag zorgt voor voeding, bescherming en de afvoer van afval. De buitenste laag is een lipide laag. Deze laag zorgt er voor dat de traan, die uw oog vochtig houdt, goed verdeeld wordt en minder snel verdampt. Functioneert een van deze lagen niet goed? Dan zal de traan die uw oog vochtig moet houden niet zijn werk doen en krijgt u last van droge ogen. Dit resulteert in mogelijk één of meerdere van deze klachten.
In de afbeeldingen rechts is het atrofisch verloop van de meibomklieren zichtbaar. De bovenste (met de groene balk) is een gezond oog met geen beschadigingen aan de meibomklieren. De meibomklieren (wittige kanalen) zijn diep en er missen er geen. De onderste (met de rode balk) is een ooglid te zien waarbij veel meibomklieren beschadigd zijn. Er zijn veel grijze gebieden, in deze gebieden zijn geen werkende meibomklieren meer aanwezig. Alleen het beetje wit zijn nog werkende meibomklieren.
Lees hier of u in aanmerking komt voor onze behandelingen